Jak prezentuje się historia alkoholu i jak tak naprawdę powinno się go pić? Jakie są polskie praktyki spożywania różnych trunków?

Lubiane napoje procentowe pojawiły się w naszej historii całkiem potem niż wino czy piwo. Chińczycy w VII p. n.e produkowali wódkę z ryżu. W III wieku p. n.e destylacje wina przytacza Arystoteles, mimo to zapewne to naukowcy arabscy VIII wieku n. e. jako pionierzy otrzymali ciecz o wyższej zawartości alkoholu niż ta otrzymywana w rezultacie fermentacji.

koniak
Do Europy tajemna mądrość alchemików arabskich zmieniła w XII wieku za pośrednictwem wracających z wypraw krzyżaków. Spirytus początkowo oznaczono za lek przedłużający życie i chwytający młodość. Stąd jego nazwa "aqua vitae" a więc woda życia.

Naprawdę pasjonuje Cię rozpatrywana problematyka? Jeśli tak, to oprócz tego zobacz treść (http://afg.poznan.pl/), którą znajdziesz w podobnym serwisie!

W miarę błyskawicznie, bo już w XIV wieku alkohol przestawał medykamentem. Przeznaczenie do tworzenia, zamiast wina, żyta i jęczmienia ułatwiło produkcję trunku, który został powszechnie stosowanym napojem wyskokowym. Z biegiem czasu wódka rozpoczęła nabierać charakteru bardzo związanego z produktem, z którego powstała.

W taki sposób pojawiły się robione ze słodu jęczmiennego szkocka whisky i irlandzka whiskey, angielski gim produkowany z różnych rodzajów zbóż, holenderski genever, w krajach skandynawskich- aquavit, a w Polsce- okowita. W połowie XVIII wieku zaczęto produkcję spirytusu z ziemniaków. Potem do produkcji wprowadzono coraz to nowsze składniki i technologie, wytwarzając rozmaite typy napojów alkoholowych. Aktualnie trudno sobie wymyślić życie bez kapki alkoholu, dla aromatu, smaku, dla
Szklanka do whisky
przyjemności. Jeszcze więcej Polaków pije dla przyjemności, a są to bez wątpienia piwa z małych browarów, niezwykle popularne w niedawnym czasie, jak również wina.


Sprawdź też

W jaki sposób należy podawać desery? Jakie naczynia są do tego odpowiednie? Na co się zdecydować?

owoce na paterze
Wszyscy kochamy ciasta, bo poprawiają nam humor jak i osładzają życie. Są najbardziej przyjemną częścią wszystkich przyjęć, aby jednakże doskonale wyglądały, powinny być zaserwowane w najlepszy możliwy sposób. Metod na podanie ciasta jest naprawdę sporo. Mamy całą masę naczyń, jakie temu służą, dzięki nim zaś możemy elegancko zaserwować gościom każdy rodzaj deseru. Taki deser powinien stać się nie jedynie ucztą dla podniebienia, lecz również dla oczu.

Mnóstwo ludzi też kosztuje whisky czy koniaku. Te alkohole dawniej były bardzo drogie i trudno dostępne dla większości,aktualnie również mają swoją cenę, jednak już więcej osób może sobie pozwolić na taki gatunek napojów alkoholowych. Tego typu alkohole dobrze wypić w określonych do tego celu szklankach, jak szklanki do whisky i kieliszki do koniaku, np. wjedź i zobacz. W innym przypadku będzie to trochę komicznie się prezentować. Pomyślmy sobie na przykład, że wino pijemy w kuflu lub piwo w kieliszku do wina. Nieco to niedobre, w ten sam sposób należy pomyśleć o whisky czy koniaku, i ogólnie dobrać odpowiednie naczynia, do konkretnego rodzaju alkoholu.
2022/06/09, 14:09