Czy należy jeść jajka? Jakiego typu posiadają wartości odżywcze? Czy są wysokokaloryczne?

W polskiej kuchni jajka są bardzo ważne, więc są podstawą dużej ilości dań. To bardzo dobrze, ponieważ posiadają bardzo dużą wartość odżywczą i smakową. Całkiem sporo w nich witamin jak również bardzo zdrowych składników mineralnych.


Z nich łatwo można zrobić jajecznicę lub też omlet, jajka można podać na twardo, sadzone, a nawet po wiedeńsku. Do jajek istnieje cała masa ciekawych przyrządów, dzięki którym można zrobić zaskakujące potrawy na przykład klik.


Niektórzy mówią, iż jajko to symbol życia i zdrowia jak się okazuje rzeczywiście jest w tym wiele prawdy. To pokarm pełen wartości odżywczych, który zawiera wszystkie ważne składniki odżywcze, niezbędne do budowania i regeneracji tkanek. W jajku więc możemy znaleźć witaminy z grupy B, ale też A, D i E. W nim znajduje się dobrze przyswajalne żelazo, fosfor oraz wapń. Jajko jest niezbędnym elementem zdrowego odżywiania, nie zawiera wielu kalorii, gdyż jedno zawiera ich mniej więcej osiemdziesiąt. Białko jaja prawie w dziewięćdziesięciu procentach jest wodą, pozostałe dziewięć procent to cenne aminokwasy, natomiast tylko około procenta stanowią węglowodany, witaminy oraz sole mineralne.
Spodki do jajek

Żółtko to jednak prawdziwa bomba kaloryczna, bo w stu gramach jest nawet 350 kalorii. Znajdują się tam też tłuszcze, stanowią one sześćdziesiąt procent żółtka. Jednak, około jedna trzecia z nich to lecytyna, która rozbija tłuszcz oraz cholesterol na cząsteczki, prze co zapobiega przyczepianiu się ich do ścian naczyń krwionośnych. Jajko ma całkiem spore ilości cholesterolu. Jest on faktycznie niezbędny dla najmłodszych do rozwoju mózgu oraz całego układu nerwowego, jednak osoby, które posiadają za wysoki poziom cholesterolu we krwi, muszą uważać. Dobrze będzie gdy ograniczą się do dwóch-trzech jajek w tygodniu. Jednak nie trzeba całkiem rezygnować z ich jedzenia, szczególnie z obawy przed miażdżycą lub nadwagą.


Jajko przyrządzane na różne sposoby, to naprawdę doskonały pomysł na pożywne śniadanie. Najbardziej zdrowe jest jajko na twardo oraz po wiedeńsku. Najbardziej istotne jest to, iż robi się je bez dodatków, dlatego organizm trawi je krócej.

Opracowaliśmy dla Ciebie następne przyciągające informacje na interesujący Cię dział. Wejdź do nowego wpisu i czytaj wpis narzędzia do toczenia.

Pamiętajmy jednak, że zbyt długie oddziaływanie wysokiej temperatury powoduje utratę cennych wartości. Jeśli chcielibyśmy częściej gościć je na swoim stole przydatne będą sprzęty, jak krajalnica do jaj?maszynka do krojenia jajek.
2022/12/22, 08:06